HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Zulmün bahanesi ve meşruiyet20

ABD'nin Irak'ı vurmasına karşı olanlar ikiye ayrılıyorlar: Mutlak manada karşı olanlar, şartlı olarak karşı olanlar.
Mutlak mânada karşı olanlar21 BM Güvenlik Konseyi karar verse de bu harekâta, mevcut konjonktürde karşı duruyorlar. Çünkü yapısı, şimdiye kadar aldığı kararlar, kullanılan veto yetkileri ve üyelerinin, daimi olanı, olmayanı, her birinin yetkilerinin farklılığı göz önüne alındığında Konsey kararlarının meşruiyet dayanağı olamayacağını savunuyorlar; karşı olanlar arasında tam olarak böyle düşünmeyenler varsa da ben böyle düşünüyorum.
İkinci grup Güvenlik Konseyi'nin kararını meşruiyet dayanağı olarak kabul ediyor ve "karar alınırsa ABD'nin vurması meşru olur, bu takdirde Türkiye de onun yanında yerini alır, almalıdır" diyorlar.
Dünyada hakkaniyet ve adaletin değil, gücün egemen olduğunu, güçlü neyi isterse onu yapabildiğini bilmemek için uyur gezer olmak gerekiyor. Eskiden güçlü birden fazla idi, şimdi ise ekonomik açıdan birden fazla güçlü ve aralarında amansız bir rekabet varsa da askerî açıdan bir tane güçlünün olduğu da apaçık ortada. Bu sebeple güç dengesine dayanarak zalimi, haksızı, saldırganı engellemek mümkün olmuyor.
Dünyada yüzlerce "bağımsız" ülke ve bunların hemen tamamı BM üyesi oldukları halde bu kuruldan, zayıflardan yana olup güçlülerin istemediği bir karar çıkmıyor, kazara çıkarsa etkili olmuyor, uygulanmıyor. Daha etkili gibi gözüken Güvenlik Konseyi'ne gelince bunun da veto yetkisi bulunan 5 daimi üyesi bulunuyor ve bunların tamamı ekonomik ve askerî açıdan güçlü ülkelerden oluşuyor. Bu 5 daimi ve veto yetkili üyenin22 tamamı Müslüman olmayan ülkeler, genel kurulda da Müslümanlar azınlıkta. Veto yetkili Konsey üyelerinin kararlarında ve vetolarında adalet ve hakkaniyetin değil, çıkarlarının hakim olduğu şimdiye kadar geçen uygulamalarda açıkça ortaya çıkmıştır. Mesela vicdanı olan ve hukuku tanıyan herkesin üzerinde birleştiği İsrail zulmünü kısmen engellemeye yönelik bütün kararlar ABD tarafından veto edilmiştir. Afganistan harekâtı meşru olmadığı halde yapılmıştır. 50 yıldan fazla zaman geçtiği halde Keşmir'de halk oylaması yapılarak ihtilafın sona ermesi sağlanmamıştır...
Haksız saldırılara, hak ihlallerine karşı bir dünya gücü olarak bilinen NATO'nun komutanı, Baba Bush'a paralel olarak siyasal İslam'ı potansiyel tehlike olarak ilan etmişti. "Neye karşı tehlike?" sorusunun resmi cevabı "demokrasiye, hak ve hukuka, insanların güvenliğine" şeklinde verilmekle beraber uygulamaya bakıldığında "Batı'nın çıkarlarına, postmodern sömürgeciliğe karşı" cevabının daha doğru olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü bazı İslam ülkelerinde demokrasinin askeri darbe ile yıkılmasına, diktatörlerin halklarını ezmelerine, hak ve özgürlükleri çiğnemelerine göz yumulmuş, "sömürgeciler"in çıkarlarına ters düşmediği için bunlara karşı çıkılmamış, hatta destek verilmiştir.
Bütün bu olup bitenler ortada iken Güvenlik Konseyi karar alınca ABD'nin tek başına veya bazı destekçileri ile Irak'a vurması meşru mu olacak? Peki gerekçe ne? Irak'ın elinde kitle imha silahlarının bulunması mı? Kitle imha silahları Irak'ın elinde olunca ona karşı uluslararası topluluğun savaş açması meşru oluyor da İsrail'in elinde aynı silahlar bulununca ona karşı savaş açmak, dur demek niçin meşru olmuyor? "Irak bu silahı masumlara karşı kullanabilir" deniyorsa, "İsrail, ABD, Hindistan... şu anda, fiilen kullanıyor veya kullanmakla tehdit ediyor" diye cevap verilmez mi?
Silah veya yönetim meselesi zulmün bahanesidir, hukuka değil, haksız çıkara dayanan bahane, meşruiyetin dayanağı olamaz; kararı kim alırsa alsın!
Ben, ABD'nin Irak'ı vurmasına, bu konjonktürde mutlak mânada karşı çıkanları, Konsey kararı bulunmadıkça karşı çıkanlardan daha tutarlı buluyorum.



20 Yeni Şafak, 09.02.2003
21 Ben de onlar arasındayım.
22 ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler