HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Eğitim ideolojisi ve normalleşme10

Prof. Karakaş şöyle diyor: "Eğitim-öğretim sürecinin öneminin ne ölçüde yaşamsal olduğunu tekrarlamak anlamsız olacaktır. Söz konusu sürecin genel hatları ile iki temel amacı vardır: Bunlardan birincisi toplumsal değerler kümesinin bir sonraki nesle aktarılması, ikincisi ise bireylere beceri ve meslek kazandırmaktır. Üniversite ve sonrası düzeyinde gündeme gelecek olan araştırma işlevi ise kanımca ikinci amaca bağlı ama ayrı bir konumda ele alınmalıdır.
Başarılı eğitim-öğretim süreçlerinde bu iki amaç da birlikte yürütülür; ancak, birinci amacın, toplumsal değerlerin bir sonraki nesle aktarılması gibi, gerçekleşmesine yönelik çabalar çok ince yöntemlerle ve sorumluluk toplumla paylaşılarak yürütülür. Çağdaş ve ileri toplumlarda ikinci amaç eğitim-öğretim kurumlarının asli görevi olmaya dönüşmektedir. Burada millî gelir ve insan haklarına saygı kriter olarak alınmalıdır.
Türkiye'de ise cumhuriyet döneminin tümünde ve özellikle 1980 sonrası "iyi yurttaş" yetiştirme işlevi her düzeyde eğitim-öğretim kurumunun temel amacı haline gelmişken, beceri ve meslek verme işlevlerinde büyük aksamalar olmaktadır.
Süreç hızla işini çok kötü yapan "iyi yurttaşlar" yetiştirmektedir. Sanki işini çok kötü yapan biri iyi yurttaş olabilirmiş gibi.
Türkiye eğitim-öğretim sürecine ayırdığı kaynak ve enerjinin ağırlıklı bir bölümünü mesleğini iyi icra eden kişiler yetiştirmeye ayırmalıdır. İyi yurttaş olmanın ön koşulu budur."
Katkımız:
"Toplumsal değerler kümesinin bir sonraki nesle aktarılması", bize göre de "sorumluluk toplumla paylaşılarak" yapılmalıdır. Cumhuriyet döneminde, topluma sorulmadan, toplumun iradesi dışlanarak önce "bizim öz değerlerimizle çatışsa bile Batı değerleri esas alınarak, batılaşma hedeflenerek toplum değerleri belirlenmiş, sonra da bütün araçlar kullanılarak bu değerlerin topluma ve sonraki nesillere maledilmesi, özümsetilmesi için çaba gösterilmiştir. Demokrat Parti döneminden bu yana toplumun ortaya koyduğu muhalefetin kaynağında bu "halktan kopuk değer dayatması" da vardır.
Çağdaş toplumlarda "bireylere beceri ve meslek kazandırmanın, eğitim-öğretim kurumlarının asli görevi olmaya dönüşmesi", değerlere başkaldıran postmodern düşünce ve hayat tarzının beklenen bir sonucu olmalıdır; ancak bu yönelişin insanlığa iyilik getireceğini düşünmüyorum. İnsanda maddi ihtiyaçları aşan, başka canlı türlerinde bulunmayan düşünce, duygu ve ihtiyaç boyutlarına uzanan özellikler vardır. Bunları köreltmek, insanı yalnızca maddi ihtiyaçları en iyi bir şekilde karşılayan makinalar haline getirmek ona kötülük etmektir, yani özünü çürütüp zayi etmektir.
Türkiye'de yeni nesli meslek ve beceri sahibi etme amacı da, değerleri kazandırma amacıda gerçekleşmemektedir; çünkü değerler konusunda toplum ile toplum mühendisleri arasında uçurumlar vardır. Burada "İyi vatandaş", resmi ideolojiye iman etmiş, bunu hayatının amacı kılmış vatandaş demektir. Samimi veya istismarcı olarak resmi ideolojinin müminleri her makama ve nimete layıktırlar; onların ehliyetli ve beceri sahibi olmaları çok önemli değildir. Yine bu ideoloji tutkusu yüzünden temel eğitim kesintisiz, yönlendirmesiz, geçişciz olarak düzenlenmiş, meslek liselerinden mezun olanların yüksek öğrenim hakları kısıtlandığı için bu liselere rağbet azalmış, bilgisi kıt, becerisi sıfır yığınların üniversite kapısında beklemelerine yol açılmıştır.
Muhammed Hamidullah hoca'ya, "İslam'a nasıl daha iyi hizmet edebiliriz?" diye sormuştuk. Öğrenci olduğumuzu öğrenince "şimdi en iyi öğrenci, sonra da ne yapacaksanız onu en iyi yaparak İslam'a en iyi hizmet edersiniz" demişti. Hem İslam'a hizmet, hem de yaptığını en iyi yapmak; işte Müslümanlar için gerçek başarının sırrı.



10 Yeni Şafak, 25.05.2003



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler