HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


AKP iktidarı'ndan beklentiler3

AKP iktidarı kucağında, yılların biriktirdiği bir yığın problem buldu; bunlara ek olarak bir de, hemen yanıbaşımızda bir işgal yaşadık. Savaşın en azından ateşli kısmı bitti, bundan sonrasının da birçok probleme gebe olduğu biliniyor. Hükumet bir yandan savaş ve sonrasının Türkiye'yi ilgilendiren etkilerini ve bundan sonra olup bitecekleri takip etmek, gerekli tedbirleri zamanında almak, diğer yandan Kıbrıs meselesi ve AB ile ilişkilerde ortaya çıkan ve çıkacak olan problemleri çözmek durumunda, diğer yandan da ülkenin yıllanmış meselelerini çözmek için elindeki imkanları sonuna kadar kullanmak mecburiyetindedir. Çünkü ondan bunlar beklenmektedir, her beklemenin de bir süresi vardır.
Çözüm bekleyen meselelerin bir "temel" nitelikli olanları var, bir de bu "temel nitelikli" meselelerin içinde yer alan, bu sebeple bir kısmının çözümlerinin de temel çözümlere bağlı bulunduğu parça meseleler var. Ekonomi, laiklik gibi meseleler "temel"e, başörtüsü, meslek liselerinden mezun olanların üniversiteye girişte uğradıkları haksızlığın kaldırılması gibi meseleler de "parça"ya örnektir.
Sayın Eser Karakaş, beş yıl önce yazdıklarını 4 Ocak 2003'te tekrarlıyor. Ona göre Türkiye'nin "7 kriz odağı" var, bunların normalleşmesi gerekiyor: 1- Türkiye ekonomisinin uzun dönem kişi başına milli gelir büyüme oranının düşüklüğü, 2- Sivil otorite-asker ilişkisi, 3- Din-devlet ilişkisi, 4- Cumhuriyet'in resmi ideolojisi (Atatürkçülük), 5- Yurttaş kimliği krizi, 6- Eğitim ideolojisi sorunu, 7- Ulus-devlet otarşik hukuksal yapılanması.
Sayın Ali Bayramoğlu da 18 Nisan 2003 tarihli yazısında: "Bizi içten içe kemiren beş önemli sorunumuz var" diyerek bunları şöyle sıralıyor: "Vatandaşlık sorunu", "laiklik sorunu", "temsili demokrasi sorunu", "etik sorunu", "ekonomi sorunu".
Bayramoğlu 4 konuda Karakaş ile birleşiyor, problemlerin çözümlerinin nasıl olacağını değil, neden çıktığını, sorumlularının kimler olduğunu ve çözümün de kimlere düştüğünü açıklıyor; özetle "Siyaseti boğan hegemonya, siyasetçilerin sorumluluklarını ortadan kaldırmıyor. Artık siyaset tekrar sahneye çıkmalı ve bu ülkenin sorunları tartışmalı." diyor.
Sayın Karakaş ise hem problemleri açıyor, hem de çözüm teklifini açıklıyor. Buna göre:
Ekonomi alanında normalleşmek imalat sanayii mallarına ilaveten tarım ve ürünlerinde ve hizmetlerde de iç piyasaları Dünya ya da AB ülkeleri rekabetine açmaktan, Gümrük Birliği karar metninde yazılı çeşitli hükümleri uygulamaktan, örneğin kamu alımları piyasalarını AB ülkeleri rakebetine açmaktan, ticari nitelikli kamu tekellerinin tekel statülerinin kaldırılmasından, teşvik sisteminin AB normlarına uyarlanmasından, rekabet hukukunun etkin işletilmesinden geçmektedir.
Yazar ekonomi uzmanı olduğu için teklifleri önemsenmeli ve başka uzmanlarla tartışmalı, bir düzen ve denge içinde gerekli tedbirlerin alınarak ekonomide normalleşme daha fazla geciktirilmemelidir.



3 Yeni Şafak, 20.04.2003



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler