HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Cemaatler camiası

Müslümanlar cemaatlere18 bölünmüş durumdalar. Cemaatler arasındaki ilişki konjonktüre göre değişiklik gösteriyor. Zaman zaman rakip, alternatif, muhalif, düşman, işbölümü anlayışı içinde hizmeti paylaşan "bütünün parçaları"...oluyorlar. Hepsine birden yönelen tehlike aralarının düzelmesine, bir bütünün parçaları oldukları şuurunun oluşmasına veya pekişmesine sebep olabiliyor. Son günlerde yaptığım dış ve iç seyahatlerde gördüklerim ve yaşadıklarım beni, şu iki sonucun elde edilmekte olduğu kanâatine götürdü:

1. Avusturalya'da ve Avrupa'nın birkaç ülkesinde hizmet veren bazı cemaatlerin faaliyet merkezlerine veya şubelerine ve mescitlerine uğradım. Buralarda müslümanlar bir araya geliyorlar, sohbet ediyorlar, dertleşiyorlar, ibadet ediyorlar, vaaz, konferans ve sohbet dinliyorlar, çay kahve içiyorlar, bir camiin altındaki kahvehanede sakalı ağarmış müslümanların bilardo oynadıklarını bile gördüm. Aynı mekanların uygun yerlerinde gençler ve çocuklar Kur'an okuma ve din dersleri alıyorlar, bilgi ve beceri kurslarına katılıyorlar. Bazı cemaatlerin ana okulundan liseye kadar okulları var, üniversite açmak için de teşebbüsler mevcut. Okulları olanlar ve olmayanların bir kısmı, okumak isteyen gençlere burs ve yurt temin ediyor, gençlerin cemaate ve değerlere bağlılığını koruyarak öğrenim görmesini sağlıyorlar. Hac ve umre organizasyonu, market işletmeciliği gibi, hizmetleri finanse etmek amacıyla, ticarete yönelik faaliyetler de var. Bütün bu faaliyetlerin muhassalası alınınca ortaya şu sonuç çıkıyor: Müslümanlar cemaat olarak İslam'ı öğrenme ve yaşama yolunda faaliyet gösteriyor ve mesafe alıyorlar. Öğrenilen ve uygulanan müslümanlık anlayışlarında bazı farklar bulunmakla beraber çoğunun aralarındaki fark, kişiyi İslam dairesinin dışına çıkaracak büyüklükte değil.

2. Bazı cemaat mensuplarıyla diğerlerine ziyaretler yaptık. Benim sohbetlerime farklı cemaatlerden müslümanlar katılıyorlar, bir iki toplantıda konuşan cemaat ileri gelenleri "Biz hiçbir islâmî gurubun rakibi veya alternatifi değiliz, Allah İslam'a hizmet eden herkesten razı olsun" mealinde konuşmalar yaptılar. Bu gelişmelerden de şu sonucun oluşmakta olduğu izlenimini edindim: Din hayatında belki de kaçınılmaz olan guruplaşmalar, cemaatlere bölünmeler daima tefrikaya doğru değil, bazan bütünleşmeye doğru da gelişmeler gösteriyor. Guruplar kendilerini İslam'ın tek ve alternatifsiz temsilcisi olarak değil, temel meseleler ve değerlerde eşit; rehber, hoca, yol, yöntem, meşreb gibi konularda farklı "bir bütünün parçaları" gibi de görebiliyorlar. Aynı şeyleri yaparak bir mânada birbirine rakip olabildikleri gibi, boşlukları doldurarak hizmetin bütününde vazife taksimini gerçekleştirdikleri de oluyor.

Her bir gurubun samimi ve gayretli mensuplarının şuurlu çabalarıyla aradan istismarcılar, cahiller, sahtekârlar çıkar da meydan iyi niyetli, iyi ahlaklı, ehliyetli, gayretli müslümanlara kalırsa yakın gelecekte bir "cemâatler camiası"ından söz etmemiz mümkün hale gelecektir. Bu kutlu oluşumun gerçekleşmesini sür'atlendirmek için, bütün gurupların saygı duydukları alimlerden bir "danışma ve hakem kurulunun" seçilip faaliyete geçmesi elzem gibi gözükmektedir.



18 Bu kavramın içinde partiler ve tarikatler de var.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler