HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Recim cezalısı13

Bir dergide "Recim cezalısı kadın öldü" başlığı altında şu habere yer veriliyor: "Yasak ilişki sonucu hamile kalınca ailesi tarafından taşlanarak cezalandırılan 35 yaşındaki Ş. A., 7 aydır tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Mardin'in Yeşilli beldesinde H. A. ile yaşadığı yasak aşk ve hamileliği ortaya çıkınca recim cezası sonucu ağır yaralanan Ş. A. ölüme yenildi. Allak, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Kliniği'nin ardından rehabilitasyon tedavisi gördüğü Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Ş. A. tedavisi sırasında karnındaki 5 aylık bebeğini de yitirmişti. Allak ailesinin taşlı saldırısı sonucu H. A. da olay yerinde ölmüştü. Olayla ilgili Allak ailesinden beş kişi tutuklu yargılanıyor. Devlet hastanesi morgunda bekletilen cenazenin, Kadın Merkezi tarafından toprağa verilmesi bekleniyor."
Buna benzer olaylar Doğu'da sıkça görülür ve duyulur. Doğu insanının namus ve şeref anlayışı, namusunu temizleme usulü bu gibi trajedilerin sıkça yaşanması sonucunu doğuruyor. Benim bu haberde takıldığım nokta "recim cezalısı kadın" ifadesidir. Recim cezası, bilindiği üzere, zina eden evli erkek ve kadının taşlanarak öldürülmesidir. Genellikle fıkıh kitaplarında bu ceza, İslam'ın değişmez cezalarından biri olarak gösterilmiş olmakla beraber farklı ictihadlar da mevcuttur. Kur'an-ı Kerim'de evli bekar ayrımı yapılmadan zina suçunun cezası recim değil, celde14 olarak ifade edilmiştir. Hz. Peygamber zamanında bir iki recim uygulaması olmuştur; ancak hüküm ve uygulama şekline bakıldığında bu cezanın had değil, takdiri ve uygulaması yöneticilere bırakılmış "tazir" çeşidinden bir ceza olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca bu cezayı, suçluyu suçüstü yakalayan koca bile uygulayamaz. Böyle birinin sorusuna Peygamberimiz (s.a.v.). "Sen bizzat cezayı infaz eder, karını öldürürsen ben de sana kısas uygularım" demiştir. Suçun sabit olabilmesi için ya itiraf yahut da 4 erkek ve iyi ahlak sahibi şahidin fiili çıplak yani şeksiz-şüphesiz görmesi ve tanıklık etmesi gerekir. Bunun ise gerçekleşmesi imkansız gibidir.
Bu kısa açıklamadan çıkan sonuç şudur: 1. Recim cezasının bugün de uygulanacak, değişmez bir İslâmî ceza olduğu hükümü kesin, tartışmasız değildir. 2. Recim İslâmîdir diyenlere göre de önce suçun ispat edilmesi sonra da devletin ilgili kurumlarınca infazı gerekir. 3. Haberdeki olay İslam hukukuna göre de, mevzu hukuka göre de bir cinayettir. Bu olayın İslam'a yamanması, cinayetin bir İslâmî ceza uygulaması gibi takdim edilmesi İslam'a iftiradır. İslam ile bir meselesi olanların iftira, yalan, abartma ve saptırma yollarını terkederek dürüst tenkit yolunu seçmeleri gerekir; aksi halde inandırıcılık ve ciddiye alınma şanslarını kaybederler.
Bugün Müslümanların yaşadığı ülkelerin büyük çoğunluğunda Müslümanların recim vb. cezalara ilişkin bir meseleleri yoktur; çünkü cezayı devlet uygular, Müslüman ferdin vazifesi suç ve günah işlememek, işlenmesini engellemek için en uygun ve yapıcı tedbirleri almak, imkan bulduğu ölçüde "iman, ibadet, ahlak, helal-haram..." alanlarında dinin emir ve yasaklarına riayet etmek, iyi bir Müslüman olmak için elinden gelen çabayı göstermektir. Bugün Müslümanların hayatlarının içinde olmayan ve bu bakımdan da gündemlerinde bulunmayan konuları tartışma alanına çekmek isteyenlerin niyetlerinden şüphe etmek gerekiyor. Bunların maksadı üzüm yemek değil bekçiyi dövmek, Müslümanları incitmek, İslam'ın imajını çirkinleştirmektir. Müslümanlar göğüslerini gererek, başlarını dik tutarak İslam'ın genel ve çoğu evrensel kurallarından, bilgilerinden, emir ve yasaklarından söz edebilirler; çünkü bunlar insanlık için de rahmettir ve saadet vesilesidir.



13 Yeni Şafak, 20.06.2003
14 Belli usul ve şekilde 100 sopa



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler