HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


İmam Hatip liseleri ve İlahiyat fakülteleri15

Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) Genel Başkanı Selahattin Yazıcı, Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek şunları söylüyor: "20 bin din dersi öğretmeni ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı camilerde 30 bin din görevlisi açığı bulunmasına rağmen, ilahiyat fakültelerinin ikinci eğitim öğretim programları iptal edilmiş, 2 yıllık ilahiyat meslek yüksek okullarına 1998'den beri öğrenci alımı durdurulmuştur. Bu yetmiyormuş gibi her yıl ilahiyat fakültelerinin kontenjanları dürüşürülüyor... Geçtiğimiz yıl ilahiyat fakültelerine 1339 öğrenci alan YÖK, bu yıl 511 ilahiyat ve 434 ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümleri olmak üzere toplam 945 kontenjan verdi. İnönü, Osmangazi ile Yüzüncüyıl ilahiyat fakültelerine hiç öğrenci alınmazken, Cumhuriyet, Fırat, Çorum, Harran, İstanbul, KTÜ Rize, Çanakkale 18 Mart, Sakarya ve Süleyman Demirel ilahiyat fakültelerinin ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği kısımlarına ise öğrenci alınmayacağı açıklandı. 10 ilahiyat fakültesine ise 21 kişilik komik kontenjan verilerek kapanmaları için adeta zemin hazırlandı..."
İmam Hatip liselerinde bazı iyileştirmeler yapmak, mezunlarının yüksek öğrenime geçerken uğradıkları açık haksızlığı gidermek için mevzûatta ve daha önce alınmış kararlarda ufak tefek değişiklikler yapmak istediği anlaşılan Milli Eğitim Bakanı malum çevre ve medya tarafından topa tutuluyor; İmam Hatip mezunlarına yeniden istedikleri alanda yüksek öğrenimin yolunun açıldığı, kızların başlarını örterek okumalarını sağlamak üzere bazı düzenlemelerin yapıldığı, âdeta bir felaket haberi gibi veriliyor. Bakanlık yalanları açıklıyor, doğruları ise yumuşatıyor, "haksızdı, yanlıştı, düzeltiyoruz, bundan daha tabii ne olabilir" diyecek yerde "korkmayın, istemediğiniz veya önemli bir şey yapmıyoruz" manasına gelecek ifadeler kullanıyor.
Sayın Yazıcı istihdam açığını ortaya koyuyor, buna göre ilahiyat kontenjanlarının arttırılması gerekiyor. Bize göre ise istihdam ihtiyacı olmasa bile isteyenin istediği yerde okumasına imkan verilmelidir. Başka alanlarda üniversite mezunları işsiz gezerken kontenjanlar kısılmıyor da ilahiyat alanında niçin kısılıyor? Bir şahıs ilahiyat tahsili alır, dinini yüksek tahsil seviyesinde öğrenir, ondan sonra da dilerse limon satarak hayatını kazanır; buna kimin karışma hakkı vardır? Türk halkının % 99'unun müslüman olduğu hep söylenir. Bana göre yaklaşık 70 milyon nüfusun 10'una bir "dini iyi bilen" gerekir. Bu da 7 milyon eder. Bu yedi milyon İmam Hatip ve ilahiyat mezunu, hiçbir karşılık beklemeden 10 insana dinini ve Kitabı'nı öğretir, onlarla devamlı temas halinde olur. Bu 7 milyon insanın ekmek parası kazanmak için edinecekleri iş ve meslek ise ayrı bir konudur. Din öğreten, başka imkan bulduğu sürece "din hizmetinden geçinmez", din hizmeti ibadet olarak yapılır. İşte Türkiye'nin bu kadar din hizmetlisine ihtiyacı vardır. Bu hesabı abartılı bulanlar ise istihdam ihtiyacını göz önüne alsınlar, buna göre de ilahiyatlara yapılan bir kıyımdan ibarettir.
İmam Hatip liseleri, diğerleri gibi "hem mesleğe, hem de yüksek öğrenime eleman ve öğrenci yetiştirir", onların yüksek öğrenim haklarını yalnızca kendi alanlarına hapsetmek büyük haksızlıktır; eğitim ve öğretimin gereği değil, ideolojik ayrımcılığın, dindarlık karşıtlığının gereği olarak yapılmaktadır. Bugünkü iktidar partisinin adında "adalet ve kalkınma" varsa, varlık sebepleri bu iki kavramı hayata geçirmek ise İmam Hatiplere ve ilahiyatlara yapılan haksızlığı da engellemek mecburiyetindedirler.
Bir başka haksızlıklar paketinin dış sebebi olan başörtüsü meselesini çözmek ise CHP'nin buna evet demesine, bu konuda yapılacak düzenlemelerde iktidarı desteklemesine bağlıdır. Şu anda bu iki partinin evet dediğine Türkiye'de hayır diyecek çevrelerin yapabilecekleri bir şey yoktur.



15 Yeni Şafak, 10.08.2003



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler