HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


İmam Hatipliler üvey evlat mı?14

İmam Hatipliler'e devletin bazı yöneticileri üvey evlat muamelesi yapıyor, bazıları onları diğer okullarda okuyan çocuklarımızdan ayırıyor, şaibe altında bırakıyor, onlara güveniyor, bunlardan şüphe ediyor, hem de bunu ellerinde hiçbir sağlam bilgi ve belge olmadığı halde yapıyorlar.
Dindar geçinen, cami cemaati diye ifade edilen kesimin de İmam Hatip okulları'yla ilişkisi, bundan 10 yıl öncesine nisbetle çok farklı; kendi çocuklarını bu okullara göndermiyorlar, bu okulları seçen öğrencilere de daha öncekilerin yaptıkları yardımları yapmıyor, yeterli ilgi ve sempatiyi göstermiyorlar. Bu davranışın sebebi, elden gelen gayret sarfedildiği halde bu okulların, manevi amaçlarını gerçekleştirememesi olsaydı bir diyeceğimiz olmazdı; davranışın sebebi ne gariptir ki, bu okulların maddi ve dünyaya ait amaçları gerçekleştiremez hale getirilmiş olmasıdır; yani birkaç yıldan beri uygulanan haksız bir kararla mezunlarının, diğer meslek liselerinden mezun olanlar gibi mağdur edilmeleri, istedikleri yüksek öğrenimi yapmalarının engellenmesidir. Dindarlar, "çocuklarımızdan hiç değilse biri din alimi olsun, din alanında halka hizmet etsin" demiyorlar, diyemiyorlar, imanları bunu demeye yetmiyor, hepsi dünya hayatında geçerli ve itibarlı olan meslekler edinsinler, mühendis, doktor, avukat... olsunlar, hayatları refah içinde geçsin... diyorlar. Peki İmam Hatip okulları dışında bir okulda okuyan çocukların dinle ilişkilerinde istenmeyen durumların ortaya çıkma riski yok mu? Bu soruyu sormuyor, başkaları sorar veya hatırlatırlarsa bir meşrulaştırma şekli bulabiliyorlar. Yanlış anlaşılmasın, ben başka okullarda okuyan çocuklarımız dinsiz veya dine yabancı yetişirler demiyorum, ama iki tip okulu karşılaştırdığım zaman İmam Hatipliler'in dindar yetişme ihtimallerini daha galip görüyorum. Başka okullarda zayıf bir din kültürü dersi var, İmam Hatipler'de daha kuvvetli din dersleri var, başka okullarda ibadet uygulaması ve buna uygun mekan yok, İmam Hatipler'de ibadet eğitimi için daha uygun bir ortam mevcut.
Batı'da kiliselerin, her seviyede, sayılmayacak kadar çok okulları var, Türkiye'de Diyanet'in veya vakıfların okulları olamıyor, Milli Eğitim'in diğer okullarında da din eğitimi ve öğretimi yetersiz, dindar vatandaşların çocuklarına diledikleri dinin eğitimini verebilmeleri için İmam Hatip okulları'ndan başka seçenek kalmıyor, bu okulların önünü kesmek, sayılarını azaltmak çare değildir, ihtiyaca cevap vermek gerekir, devlet cevap vermezse halk daha sağlıksız yollardan ihtiyacını karşılamak mecburiyetinde kalır.
Halkımız büyük fedakârlıklar yaparak ve gayretler sarfederek birçok İmam Hatip binası yaptı, devletine güvendiği için bu binaları da Milli Eğitim'e verdi, şimdi kadir bilmez mirasyediler gibi bu binalar başka okullara tahsis ediliyor ve İmam Hatip okulları bir bir kapanıyor. Bu durum karşısında bütün hassas Müslümanlar'ın rahatsız olmaları, sorumluluk duygusu içinde ürpermeleri ve çare aramaları gerekiyor. Allah razı olsun bazı veliler, gönüllü kuruluşlar, müftüler ve diğer din görevlileri, İmam Hatip idarecileri ve öğretmenleri bu sorumluluk duygusuna sahip bulunuyorlar, şurada burada insanın gözlerini yaşartacak gayretler oluyor, ama yeterli değil, daha yaygın ve daha etkili çabalara ihtiyaç var. Bir yandan İmam Hatip liseleri'nin yüksek öğrenime geçmede önünü açmak için, diğer yandan da mevcut okulları kaybetmemek, öğrenci yokluğu yüzünden kapanmalarını engellemek için çalışmak gerekiyor.
Bu çalışmaların ibadet olduğunu hatırlatmama bilmem gerek var mı?



14 Yeni Şafak, 29.08.2003



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler