HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


"Kerhen demokrat olanlar"

Tırnak içinde verdiğim başlık Radikal köşe yazarı Türker Alkan'ait olup bir süre önce "laik demokrasinin din kuralları ile savunulmasına karşı" yazdığım dört yazı üzerine kaleme alınmıştır(31-10-2004).

Yazar 28 Şubat'an beri "dinci kanatta" çok şeyin değiştiğini, artık oların da "laikiz, demokratız, çoğulcuyuz elhamdü lillah" dediklerini, bazılarının "bunlar takıyye yapıyorlar" demelerine karşı AB'ye girmek için gösterdikleri çabanın insanı şüpheye düşürdüğünü; laik ve demokrat olduklarına göre başörtülülerin de köşke ve üniversiteye kabul edilmelerinin lehinde düşündürdüğünü kaydediyor, sonra da şunları söylüyor:

"Fakat bazen durup durup biri çıkıyor, pişmiş aşa soğuk su katıyor. Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı gün 'Yeni Şafak' gazetesinde Hayrettin Karaman şunları yazıyordu: 'Laik, seküler ve çoğulcu bir düzende yaşamak durumundaki Müslümanlar, bu düzenler İslam'a uygun olduğu için değil, mecbur oldukları için -ve din, mecburiyet halinde izin verdiği için- tahammül eder, fiilen uyum gösterirler.' Sayın Karaman ne demek istiyor dersiniz? Laikliğe de karşıyız, demokrasiye de. Mecbur olduğumuz için şimdilik bunlara uyar gibi yapıyoruz, diyor. Yani, 'takiye' yapıyoruz!"

Sayın Alkan bir akademisyen olduğu halde okuduğunu doğru anlamıyor ve "dincilerin takıyyeci oldukları" kanaatini pekiştirmek için yazılanları amacından saptırarak yorumluyor. Gerçi ben "dinci" olmayı da kabul etmiyorum ya, takıyyeci olmayı hiç kabul etmiyorum. Benim yazım gayet açık. Takıyyeci "inancını, düşüncesini bir maksatla veya korku yüzünden gizleyen, başka şekilde gürünmeye çalışan" demektir. Bazı müslümanım diyenler aynı zamanda inanarak "elhamdülillah laikim" diyorlarsa çelişkiye düşüyor, ben "hem kuşum hem insanım" demiş oluyorlar. Bu sözü inanmadan, korku veya siyaset sebebiyle söylüyorlarsa takıyye yapıyorlar demektir. Ama ben "laikim" demediğim gibi laiklikle İslam'ın bağdaşmayacağını da açıkça ifade ediyorum (O dört yazım tekrar okunursa bunun böyle olduğu görülecektir).

Ayrıca ben "müslümanlar mecbur kalınca kerhen laik-demokrat olurlar" demiyorum, "Müslümanlar, bu düzenler İslam'a uygun olduğu için değil, mecbur oldukları için -ve din, mecburiyet halinde izin verdiği için- tahammül eder, fiilen uyum gösterirler" diyorum. Benim söylediklerime karşı çıkılabilir, ama maksada uygun hale getirmek için sağa sola çekmek etik kurallara aykırıdır. "Tahammül etmek, fiilen uyum göstermek" ne demektir? "Katlanmak, ısyan etmemek, kavga çıkarmamak, -fikir ve söz olarak değil- fiilen muhalefet etmemek..." demektir. Bunların takıyye ile bir alakası yoktur. Asıl takıyyeciler, müslüman halkın oyunu almak için seçim gezilerinde inanmadıkları namazı abdestsiz kılanlardır, müslüman olmadıkları halde "elhamdü lillah biz de müslümanız" diyenlerdir.

Araya bayram yazısı gireceği için bu yazının diğer yarısını inşaallah bayramdan sonra okuyacaksınız. Tereddüt kalmasın diye şimdilik şunu da kaydetmem gerekiyor: "Mecbur kaldığı için -katılmadığını, böyle inanmadığını açıklayarak bir şeyi yapan" kimseye takıyyeci denmez; bu davranışın açık (gizlenen değil) ifadesi "mecburiyet ortadan kalkınca ben buna katlanmayacağım" demektir. Müslümanların mecburen katlandıkları laiklik ise "radikal, inanç özgürlüğünü haksız ve gereksiz yere kısıtlayan" laikliktir. Din özgürlüğü manasına gelen laiklik ile müslümanların bir problemi olamaz. İslam kimseyi müslüman olmaya zorlamaz, zorla iman ve ibadet makbul olmaz, "Ben müslüman değilim" diyen kimselerle bir ülke vatandaşlığı paylaşılacaksa kahir ekseriyeti müslüman olan bu ülkenin kanunları, müslüman olmayanları müslümanlar gibi yaşamaya da mecbur edemez. Genel ahlak kurallarına riayet ise evrensel bir ilkedir.

12 Kasım 2004
Cuma



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Tarihe Göre:
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler Tarihe Göre: Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi