HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Siz kendinizi bir b... mu zannediyorsunuz?

Dini sulandırma ve dindarlığı azaltma/zayıflatma kararının uygulaması cümlesinden olarak İstanbul'da, İmam Hatip Okullarında okuyan kızların başlarını açmaya sıra gelmiş ve düğmeye basılmış bulunuyor. Esasen bu uygulama daha önce başka yerlerde de denenmiş, kısmen sonuç alınmış, kısmen de ertelenmiştir. İmam Hatip Okullarında namazlarını kılarak, oruçlarını tutarak, yeterli din bilgisi ve eğitimi alarak okusunlar diye çocuklarını buralara gönderen velilerin ve durumlarından memnun olan öğrencilerin bu hoyrat ve haksızmüdahale karşısında tepki göstermelerinden, haklarını almak için meşruiyet içinde mücadele etmelerinden daha tabii ne olabilir. Bir taraf "çıkarılmış mevzûatı ve alınmış kararları" haklılık kanıtı olarak ileri sürüyorsa karşı taraf da bu mevzûat ve kararları geçersiz kılan üst kanunları, kararları ve uluslararası sözleşmeleri ileri sürüyor. Hiçbir kanun ve kararın ayrımcılığa, insanı öğrenme hakkından mahrum etmeye, mevzûata uyma ile insan haklarından yararlanma şıklarından birini tercihe zorlamaya dayanak kılınamayacağını söylüyorlar. Türkiye'nin örnek aldığıkalkınmış ve demokrat ülkelerdeki mevzûat ve uygulama da öğrencilerden ve velilerden yana.
Diyelim ki polis memurdur, okul yöneticisi ve öğretmenleri memurdur, aldıkları emri uygulamaya mecburdurlar, aksi halde ekmeklerinden olacaklar, onların atılmaları da bir çözüm getirmeyecektir; bunun için görevlerini yapmaktadırlar. Buraya kadar -onlara- denecek pek bir şey yoktur. Ama davranışlar görevi yerine getirme sınırını aşar, hatta mavzûata ve umumi ahlakaaykırı olursa denecek çok şey vardır. Bir emniyet görevlisinin, İmam Hatipli kızlara ve velilerine karşı "Siz kendinizi bir b.. mu zannediyorsunuz?!" sözünü işitince kulaklarıma inanamadım. Son zamanlarda adet olduğu üzere görüntü ve söz birkaç kere ekrana getirilince büyük bir üzüntü yaşadım. Okumuş yazmış bir devlet memuru, bir emniyet görevlisi kamuya açık alanda, vazife yaparken böyle bir sözü nasıl söyleyebilirdi? Hakkını savunmak için çırpınan bir kadın veliyi nasıl hakaret ederekitip düşürebilirdi? Bu davranış bile yapılanların hukuka değil, ideolojik kararlara ve karşıt duygulara dayandığını göstermiyor muydu? Emniyetten dindar memurların temizlenmekte olduklarına dair duyumlar alıyorduk; bu "temizlik", onların yerine böylelerini yerleştirmek için mi yapılıyordu?
Bizi bu kötü zanlardan ve istifhamlardan kurtaracak davranış memurun "Ben öfkeme hakim olamadım, istemediğim halde bu söz ağzımdan çıktı ve o hanımı ittim, herkesten özür diliyorum" demesidir.
Ben bir İmam Hatipli olarak bu memura bir cevap vermek istiyorum:
Sayın Memur, biz kendimizi elbette o senin ismini ağzına aldığın şey zannetmiyoruz. Bize göre sen dahil hiçbir insan haşa o şey değildir. İmam Hatipliler de diğerleri gibi kendilerini insan, TC. vatandaşı ve -belki bazılarından farklı olarak- dindar müslüman biliyorlar. İnsan oldukları için "insan haklarından" yararlanmak, TC. vatandaşı oldukları için bu ülkenin okullarında okumak, dindar müslüman oldukları için de inançlarına göre örtünerek, davranarak, ibadetlerini yaparak, haram işlemeyerek okumak istiyorlar. Örtünen kızların okuma hakkından mahrum edilmesini insan haklarına aykırı bir ayrımcılık olarak değerlendiriyorlar. Onlara göre bir toplumda farklılık zenginliktir, tabîî ve hukuki olan farklılıkları ortadan kaldırmaya kalkışmak çoğulcu demokrasiye ve hukuka aykırıdır. Toplumun bekasını ve refahını isteyenler tabîî farklılıkları değil, toplumun özünü kemiren ahlaksızlıkları ortadan kaldırmakla meşgul olmalıdırlar. Memur, içlerinde tartaklanan ve hakarete uğrayan velilerin de bulunduğu halkın maaşını verdiği hizmet elemanlarıdır; hukuk, kanun ve yönetmelikler dahilinde hareket etmeye mecburdur
Ve İmam Hatipliler, haddini bilmeyen memura soruyorlar: "Sen kendini ne zannediyorsun!"


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Tarihe Göre:
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler Tarihe Göre: Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi