HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Ramazan Umresinden İzlenimler

Ramazan'da umre, hac gibi kalabalık bir ortamda yapılıyor, Mescidlere ( Medine'de Nebî ve Mekke'de Haram mescitlerine) gidip gelmek, içeride uygun bir yer bulmak epeyce vakit alıyor. Namazlar ve özellikle teravih, hakkı verilerek, zamana aldırmadan, hiçbir sünnet ve âdâbı ihmal edilmeden eda ediliyor. Bu ortamda bir ibadet programı yapan insanın da başka şeylerle meşgul olmasına neredeyse vakit kalmıyor. Bütün bunlara rağmen biraz televizyona bakarak, sokakta insanlarla konuşarak, Türkiye'den gelmekte olan insanlara sorarak bazı bilgiler almaya çalıştım.
Bu Ramazan'da, Medine ve Mekke'de, daha önceki seferlerimde gördüğümden çok genç insana rasladım; birçok ülkeden gelmiş genç insanlar (önemli bir kısmı çiftlerden oluşuyor) vecd içinde ibadet ediyorlardı.
Havanın aşırı sıcaklığına, ülke sakinlerinin kötü muamelelerine rağmen insanları buraya çeken ve herşeye katlanmalarına yetip artan aşkı ve muhabbeti bir daha düşündüm.
Arap-İslam dünyasında bizim seçimlere fazla yer verilmedi, bugünlerde onları daha fazla meşgul eden konular, Libya'nın çekilme kararı sebebiyle Arap Birliği'nin korunması, Irak meselesi, Filistin, Amerika ve İsrail'in zulümleri, Ürdündeki silahlı İslamcı bir gurubun polisle çatışması üzerine çıkan olaylar...
el-Cezire televizyonu ilk günlerde bizim seçim sonuçları üzerine haberler verirken "İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi" ifadesini kullandı, daha sonra parti yetkililerinin açık ve net konuşmaları karşısında "İslamcı" nitelemesine son verdi, AKP'nin de laiklik ilkesini benimsediğini birkaç kez açıkladı. Sokakta konuştuğumuz Suudi ve diğer ülkeler vatandaşlarında genel bir memnuniyet vardı. Bizim Türkiye'den olduğumuzu anlayınca "İyi, değil mi?" diye soruyorlar, bazan biz cevap vermeden "İyi, iyi" diyorlardı.
İki yıl önce Mekke ve Medine'de bulunduğum yerlerde el-Cezire televizyonu dinlenmiyordu, bugün dinleniyor. Bu kanalda önemli tartışmalar oluyor, bu tartışmalarda, İslam dünyasına musallat olmuş totaliter yöneticilerin da aleyhinde konuşuluyor, bir an önce bunlardan kurtulmak gerektiği vurgulanıyor.
Ben, ortada ciddi, gerektirci bir sebep bulunmadıkça, sırf zevkini tatmin için ikinci evliliğin, birinci hanıma, çocuklara ve çevreye olan kötü tesirleri, verdiği zararlar yüzünden -ve bu bakımlardan- caiz olmadığını savunuyorum (Parantez arası söyleyeyim, hakkımda çıkarılan ve benim ikinci bir eşle evlendiğimi ifade eden dedikodunun aslı astarı yoktur). el-Cezire'de dinlediğim bir tartışma bu bakımdan bana çok ilgi çekici geldi. Ürdünde ve başka yerlerde şubeleri olan bir kadın kuruluşu, "kadınların poligami hakları"nı savunuyordu, daha doğrusu bunun için kurulmuştu. Mısırlı bir kadına karşı iki kadın, ısrarla, erkeklerin birden fazla evlenmelerinin, onlardan önce bir kadın hakkı olduğunu savunuyorlar, bunu da yapı, rol ve fonksiyon farkına bağlıyorlardı. Bazı Arap ve Arap olmayan İslam ülkelerinde erkeklerin kendilerine tanıdıkları "haklar" ve kadınların aleyhine yürüttükleri haksız uygulamalar bazı kadınları böyle bir teze, bazılarını da tam aksine yönlendirmişti. Taraftar olmadığım, kuruluşun savunduğu teze katılmadığım halde "Bakın bu da var" kabilinden yazmış oldum.
Bir başka tartışma, Arabistan'da çok yaygın olan, yoksul ülkelerden çok ucuza sağlanmış kadın hizmetçilerin uğradıkları cinsel tecavüzler ve diğer haksızlıklar üzerine idi. Nihayet bu zulmün farkına varıldığını, bazı düzenlemelerin yapılmakta olduğunu ve sivil toplum örgütlerinin konuya eğildiklerini memnuniyetle görmüş oldum.
Dünyanın en güzel yeşili karşısında bir şeyler yazdım, yazıyı onun ilk mısralarıyla bitireyim:
"Yeşil, kubben de güzel ey güzeller güzeli
Aşık ezel ve ebed, sana aşık, ezelî

Bülbülü meftun eden senin gül kokan tenin
Eşi yok yerde gökte, bir eşi yok kubbenin..."


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Tarihe Göre:
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler Tarihe Göre: Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi