HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Sistem ve Siyaset
Siyaset: a) sistem içinde, hem iktidarı elde etmek/tutmak/geliştirmek, hem de hizmet etmek için, b) Sistem içinde iktidara gelip sistemi değiştirmek için, c) Sistem dışında mücadele ederek sistemi değiştirmek için yapılabilir. Millî Nizam-Selamet-Refah isimleriyle devam eden parti hareketi için genel intiba ikinci amaçla siyaset yapmak olmasına rağmen bu hareket giderek birinci ile ikinci çizgi arasında zikzak çizmeye başlamış, son zamanlarda ise birinci çizgiye daha yakın bir rotaya girmiştir.
Türkiye'de tamamen, tavizsiz, açıkta ve gizlide sistem içinde kalarak siyaset yapmak ve bu yoldan sistemi değiştirmek mümkün değildir; çünkü demokrasi ismen ve bazı kurumlarıyle işler olmasına rağmen ülkemizde sistem, anayasa ve zinde güçleriyle kendini kitlemiş, dondurmuş, değişemez kılmıştır. Sistemin değiştirilmesi isteniyorsa kilit ya demokrasi anahtarı ile açılacak yahut da kırılacaktır. Bize göre Refah Partisi'nin -mevcut şartlarda- sistemin kilidini demokrasi anahtarı ile açması mümkün değildir; çünkü bu aşamanın henüz gerçekleşmemiş (hatta gerçekleşme eğilimine girmemiş) üç şartı vardır: a) Halkın iradesi doğrultusunda anayasa değişikliğinin kayıtsız, şartsız, istisnasız mümkün olması, b) Bu değişikliğe ülke halkının üstünde/dışında hiçbir gücün engel olmaması, c) Sistemi halihazırda her şeye rağmen ve ne pahasına olursa olsun koruyanların ya ikna yoluyla, yahut da güç dengeleri değiştiği için değişime razı olmaları (veya boyun eğmeleri). Bu tesbit doğru ise -ki biz böyle olduğuna kaniyiz- Refah Partisi'nin kısmî, hatta tek başına iktidarı elde ettiğinde yapabileceği şey sistem içinde yapılabileceklerin "iyisini" yapmaktan ibarettir. Bu "iyi"nin, sistemin güç ve devamlılık kazanmasına mı yoksa değişim şartlarının oluşmasına mı hizmet edeceği konusu -böyle bir niyet ve şuur var olduğu takdirde bile- oldukça çetrefil ve karanlıktır.
Değişim taraftarlarının ümitli olabilmeleri için her şeyi partiden, parti siyasetinden beklememeleri gerekir. Demokratik yoldan sistem değişikliğinin gerçekleşebilmesi için çok yönlü çalışmalara, farklı yollardan (siyaset, kültür, ekonomi, eğitim, sanat, medya...) yürüyen guruplara ve bir bütünün parçası olma şuurunu taşıması gereken bu çalışmalar/guruplar arasında diyaloga ve dayanışmaya ihtiyaç vardır.
Başarının şartı samimiyettir, davanın menfaatini diğer bütün menfaat ve meyillerin üstünde/önünde tutmaktır.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler