HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Saç Ektirme ve Akıl-Vahiy İlişkisi

Hocam ben Elazığ'dan B. A. Sosyoloji 4. sınıf öğrencisiyim ve sizi özellikle Eğitim Bilim Dergisi olmak üzere sair yerlerden takip ediyorum. Hocam bir iki sorum olacak. Size sormamın sebebi sizi bu gibi güncel konularda...kabul etmemdir. Eğer zaman ayırır da cevap verirseniz memnun olurum. İlk sorum saç ektirmek caiz midir, hükmü nedir? İkincisi bilim ile din arasındaki ilişki İslam'da nasıl ele alınmıştır; mesela bilimin kriterlerine göre akla ve deneye dayanmayan şeyler kabul edilmez. Oysa ki biz Allah'ı, deneysiz yani apriori olarak yaratılan insanla, kainatla ispat edebiliriz. Yani bilimle iman veya din arasında nasıl bir ilişki, nasıl bir ayrım var. Hocam mutlaka bir şekilde cevabınızı bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim...

Cevap:

1. Saçsızlık yüzünden maddi veya psikolojik olarak rahatsız olan bir kimse başına saç ektirebilir; bu bir nevi tedavidir ve caizdir. Ekilen, yapıştırılan saçı yerinden çıkarmak imkansız veya zor ise yıkanırken suyu bunun üzerinden geçirmek yani kendi saçı gibi üzerinden yıkamak yeterli olur.

2. İnsanların bilgi edinme, gerçeği -kesin veya kuvvetli ihtimal düzeyinde- öğrenme yolu yalnızca bilim değildir. Bilim gözlem ve deneye dayanır; bu alanlara girmeyen konular ve gerçekler bilimin dışında kalır. Bunların (dışında kalanların) bir kısmı akıl ile, düşünce ile bilinir. Bir kısmı ise akıl ile de -ya hiç veya tam olarak- bilinemez; işte bu alanda geçerli bir bilgi kaynağı da vahiydir. Peygamberler dışında kalan insanlar vahyi alamazlar; ancak iki yoldan vahiy ile gelen bilginin doğru olduğu sonucuna (akıl yoluyla) varırlar: 1. Peygamberlerin hayat ve şahsiyetlerini öğrenirler ve böyle insanların yalan söylemeyecekleri sonucuna ulaşırlar. 2. Vahyin söylediklerinin, akıl ve bilimle çatışmadığını, kendi arasında tutarlı olduğunu ve aklın sorup da cevaplayamadığı konularda tatmin edici bilgiler verdiğini görürler. Hasılı bilimin alanı dardır, akıl ondan daha geniş olmakla beraber bütün bilinmezler için o da yetersiz kalır. Din aklın ve bilimin yeterli olduğu konularda teyit ve irşad edici olur, yetersiz kaldığı konularda ise aydınlatıcı bilgiler ve hayat kurallar getirir, ama bunlar bilim ve akıl ile çatışmaz, çelişmez.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Kelime İndeksi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler Kelime İndeksi