HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


İslam'ın Bilinmesi Sorumluluğu

...Tabi her nekadar islami çizgiler içinde yaşamımı idame ettirmeye Allah'ın izni ile devam etsem de dini manada birçok bilgi eksikliğim var. Yaptığım amellerin sıhhati ve samimiyetinin zede görmemesi için hep bende cevaplanmayan soru şu: İslamiyet son ve hak din olduğuna göre İslamiyetin evrenselliği ile ilgili olarak;

1-Dünyanın bir çok yerinde İslamiyetten habersiz olan insanların durumu ne olacak? Sorumluluk dereceleri nedir?

Cevap:

Bir insanın İslam dinine inanması ve inanmadığı takdirde sorumlu olması için şu şart öngörülmüştür:
İslam dini hakkında doğru bilgiye, yeterli yoğunlukta davete (İslam'a çağrıya) ulaşmış olmak.
Dünyanın herhangi bi yerinde yaşayan insan bu imkanı bulalamış ise ona din ulaşmamış, tebliğ edilmemiş demektir.
"Peygamber gelip bir bölgede bazı insanlara dini tebliğ etti diye nütün zamanlarda ve mekanlarda yaşayan insanlar buna, kendi gayretleriyle ulaşmalıdırlar, ulaşmayan sorumlu (cehennemlik) olur" şeklindeki anlayış, İslam'ın mantığı, tabiatı ve sorumluluk kurallarına uygun değildir.
"Elçi göndermedikçe asla azap etmeyiz" mealindeki âyet, insanın tabiatı ve yükümlülüğün genel kuralları her bir insana dinin, doğru anlatılmasını ve yeterli yoğunlukta dine davet edilmesini gerekli kılmaktadır.



2-İslamiyetten habersiz olmalarından dolayı günahları nedir?

Cevap:

Onların haberdar olmamalarından dolayı günahları olmaz, ama İslam'a kavuşmuş olanların tebliğ (bilgi verme ve dine davet etme) vazifeleri vardır; bu vazifeyi güçleri ölçüsünde yapmayanlar sorumlu olurlar.



3-Bu insanların İslamiyeti kesinlikle bilmeleri veya haberdar olmaları gerekmiyor mu?

Cevap:

Müslümanlar başka dinleri merak ediyor, onlar hakkında bilgi alıyorlar mı? Hayır. Başka dine inanan veya bir dine inanmayanlar, diğerleri hakkında bilgi sahibi olmaya niçin mecbur olsunlar?



4-Kutuplarda, Japonyada, Çin'in ücra bir köşesinde, veya buna benzer yerlerde, hiçbir şekilde, en az islami bilgi ve kurallar hakkında haberi ve bilgisi olmayan herhangi bir yabancı köylünün İslamiyetten haberinin olmasında hakkı yok mu?

Cevap:

Elbette hakları var, Allah bu hakkı yerine getirmeyi müminlere vazife kılmıştır.



5-Bunlar islami kurallara uymadıkları için günah ve haram batağında yaşıyorlar. Bunların böyle olmasında dünya kurulmadan önceki bir neden mi var.
Konuya ilişkin sorular çoğaltılabilir. Bu konudaki vesvesemi çürütmenizi Allah için dilerim.

Cevap:

Kendilerine İslam bilgi ve çağrısı usulüne uygun olarak ulaşmamış insanlar, İslam'a mahsus ibadetler ile yükümlü olmazlar. Bütün dinlerde ve ahlak kurallarında yasak, kötü, günah olan fiillereden uzak durmaları gerekir. İnsanların günah işlemeleri yalnızca bilmemekten de ileri gelmez; müslüman olduğu halde günah işleyenlerin haddi hesabı yok.
Dünya yaratılmadan önce Allah, yaratacağı dünyada, yaratacağı insanların bir kısmı iyi ve cennetelik olsun, bir kısmı da kötü ve cehennemlik olsun diye hüküm vermemiş, insanların iradeleri ve tercihleri dışında bir belirleme, bir icbar (mecburiyet) yapmamıştır. Her insan iyi ve kötü olma imkanına sahiptir ve sorumluluk da işte bu imkana dayanmaktadır.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Kelime İndeksi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler Kelime İndeksi