HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


İslâm Ansiklopedisi ve Z. Beyaz
İslâm Ansiklopedisi'nde Demokrasi Yok Sayılıyormuş
Marmara Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi'nin İslâm Ansiklopedisi'ni hazırlayan ekip içinde yer alan 16 öğretim üyesi, Dekan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın önerisi ile rektörlük tarafından 2 ay önce bu görevden alındı.
İlâhiyât Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Diyanet Vakfı'na bağlı İslâm Araştırmaları Merkezi'nce hazırlanan, 75 bin tirajlı ansiklopedide, Arap kültürü ve Osmanlı'nın övüldüğünü, cumhuriyet ve demokrasinin ise yok sayıldığını söyledi.
Öğretim üyelerinin görevlendirmesini neden sona erdirdiklerini Türkiye Diyanet Vakfı'na da bildirdiklerini belirten Beyaz, şöyle dedi:
''Bu ansiklopedi Arap kültürünü ve bilim adamlarını, Pakistan bilim adamlarını, Osmanlı'yı öne çıkarıyor. Bunlara ve fazlasıyla yer veriyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, cumhuriyet döneminin ünlü kişileri ve konulara yer vermiyor, ihmâl ediyor ya da geçiştiriyor. Bu zihniyete sahip ansiklopedide, benim öğretim üyelerimin çalışmasını istemiyorum. Türk halkının parasıyla hazırlanan bu ansiklopedide, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin aleyhine dolaylı da olsa bazı maddelerin bolca bulunduğunu gördük ve bizim katkımız olmasın istedik. Türk milleti ve onun lideri Atatürk'ü, cumhuriyeti, demokrasiyi yok sayan, yer vermeyen bir zihniyetin temsilcisi olmak istemiyoruz.''
Beyaz, ansiklopedide bazı maddelerin Hizbullah, PKK gibi yasadışı örgütlerin 'anlayış ve yararına' uygun olduğunu belirterek, 'dâr-ı harp'in (Müslümanların savaş halinde bulunması) anlatılmasına dikkât çekti. Beyaz, bu maddenin, terörist eylemlerin haklılığı konusunda Diyanet'in fetvâsı olarak yorumlanabileceğini söyledi.
Bugüne kadar 22 cildi yayınlanan ansiklopedide cumhuriyet ve demokrasi maddeleri bulunmuyor. Tüm liderlerin soyadına göre harf sırasıyla yer aldığı ansiklopedide A harfinde Atatürk'ün karşısında 'bkz.Mustafa Kemal Atatürk' deniliyor. Çanakkale Savaşları'nın anlatıldığı bölümde 'Yarbay Mustafa Kemal'in adı sadece 1 kez geçerken, Sultan Reşad'ın resmî ve el yazısıyla şiiri yer alıyor.

İşin Gerçeği:
On yıldan fazla bir zamandan beri çıkan TDV (Türkiye Diyanet Vakfı) İslâm Ansiklopedisi, ilmi siyasete ve çıkara âlet etmeyen yerli ve yabancı âlimler tarafından beğenilen, takdir hattâ iftihar edilen bir eserdir. Daha önce tercüme ve ikmal yoluyla çıkarılan İslâm Ansiklopedisi bizim milletimizin âlimlerinin kaleminden çıkmış sayılmaz, bu eser ise yerli ve telif ilk İslâm Ansiklopedisidir.
Ansiklopedi binlerce maddeden oluşur, her ilim dalının başkanı vardır, yazarlar ehliyet esasına göre seçilir, madde yazıldıktan sonra merkezde tashih ve neşredilir. Bu bir İslâm Ansiklopedisi olduğu için meddeler "İslâm" merkezli olarak seçilmiş, hacımlar da buna göre ayarlanmıştır. İslâm yalnızca Türklerin dîni değildir, ona mensup olan, İslâm dînine hizmet etmiş, İslâm kültür ve medeniyetinde iz bırakmış insanlara -bu bakımlardan- önemleri ölçüsünde yer verilmiştir. Ayrıca terimler, eserler, coğrafya ve olaylar da maddelere dahil edilmiştir.
İslâm Ansiklopedisi'nde demokrasi diye bir madde olusa "niçin" diye sorulabilir, olmazsa tabîîdir, "neden yok" denilmez; çünkü demokrasi terim olarak klâsik İslâm din, kültür ve medeniyeti kaynaklarında bulunmadığı gibi çağdaş demokrasinin teorik ve pratik olarak gündeme gelmesi de İslâm'dan asırlarca sonra olmuştur. Demokrasi Ansiklopedi'de ancak dolaylı olarak ve mukayese için zikredilebilir, bu da olmuştur.
Yıllardan beri birçok öğretim üyesi, rektörlüklerden izin alınarak bu büyük esere katkıda bulunmuşlardır. Hem hocalar hem de yöneticiler ansiklopediyi okumuşlardır. Tarafsız okuyan, öküzün altında buzağı aramayan, bağcıyı dövmek değil üzüm yemek isteyenler Beyaz'ın iddialarından hiçbirini görmemiş, onun yaptığı şekilde bir değerlendirme de yapmamışlardır. Her biri branşında uzman ve en az Beyaz kadar millet ve memleket sevgisi ile dolu hocalar, büyük bir hizmet yapmanın şevki içinde bugüne kadar çalışmışlardır. Beyaz'ın üslûbu ve tutumu, temyizsiz çocuklar ile onları koruyan babanın tutumuna benziyor, hocalar ne yaptıklarını, nasıl bir kabahat işlediklerini bilememişler, rektörler de bugüne kadar atlamışlar, ilk defa allâme Beyaz gerçeği görmüş, hem rektörlüğü hem de hocaları büyük bir ayıptan kurtarmış, fakültenin namusunu temizlemiş...(!)Ben fakülte'de çalışmakta olsaydım ne yapacağımı bilirdim, oradaki hocaların ne yapacakları kendilerini ilgilendirir; ancak şımarık çocuklar, hadleri bildirilmedikçe durmadan zarar verir, çam devirirler; bunu olsun hatırlatmak isterim.
Dâru'l-harb, PKK, Hizbullaf lâfları, Beyaz'ın da inanmadan söylediği, ortalığı kızıştırmak için istismar ettiği lâflardır. Madde'yi yazan arkadaş oradadır, kendisi Türkiye'nin dâru'l-İslâm olduğu kanâatindedir, bunu defalarca söylemiş ve yazmıştır; Ansiklopedi'nin Dâru'l-İslâm gibi ilgili maddelerinde de gereken bilgi vardır.
Tabuları kullanarak ülkede terör estirenlerin devri geçmiştir, bunlar son can çekişme sesleridir, bir yere gelmek ve orada kalmak için ehliyet ve hizmet şarttır. Ehliyetsiz ve hizmetsiz insanların istismar yoluyla ele geçirdikleri makamların, millet tarafından -demokrasi yoluyla- ellerinden alınması yakındır.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler