HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


"Her bayan başını örtsün!"

Din adına konuşan biri çıkıp 'Ülkede yaşayan bütün bayanlar örtünecek; (tesettüre girecek) müslüman olanlar dinlerinin hükmü gereği, müslüman olmayanlar da 'ikilik olmasın, açıklar erkekleri rahatsız etmesin...' diye örtünecekler' dese laikliği benimseyenler, liberaller, yarım müslüman veya gayr-i müslim olanlar bunu nasıl karşılarlar!?

Bu sorunun cevabını her bir gurup ayrı ayrı düşünsünler.

Benim derdim ne bu soru, ne de cevabı; ülkemizde hukuk, ahlak, insan hakları ve hürriyetleri bakımından aynı mahiyette olan bir söz yıllardır, hem de önemli mevkiler işgal etmiş adamlar/kadınlar tarafından söylenip duruyor ve belli bir kesim bunu alkışlıyor. Bakın ne diyorlar:

'Ülkemizde yaşayan bütün kızların ve kadınların kamuda çalışanları ile okuyanları tesettürden çıkacaklar, özellikle başlarını açacaklar. Diğer kızlar ve kadınlar da bizim açmalarını istediğimiz yerlerde açacaklar, buralara örtülü giremeyecekler!'

Niçin?

'Çünkü örtünmek uygarlığa aykırı, ayrımcılığa sebep oluyor ve bizi rahatsız ediyor...'

Bunu uygulayan komünist ve faşist ülkeler oldu; onlar daha uygar değillerdi, ayrıca hak ve hürriyet taraftarlarınca topa tutuluyorlar, bunun insan hak ve haysiyetine aykırı olduğu söyleniyordu. Ama sıra örtünmek isteyen müslümanlara gelince tarife değişiyor, hükümler ve değerler altüst oluyor.

Bir yandan 'farklılık tabîîdir, haktır, zenginliktir' diyorlar, diğer yandan 'farklılık bölüyor, farklıyı rahatsız ediyor' diyorlar.

Bölen, parçalayan, insanları birbirine düşüren farklılık değil, farklılığa tahammülsüzlüktür. İnsanlara, birbirinin inancına, hayat tarzına, siyasi... tercihine saygı göstermeyi (bana göre tahammül etmeyi) öğretecek yerde, bir uygarlık ve hayat tarzını -ona inansın inanmasın, katılsın katılmasın- herkese dayatmayı öğreten ve önerenler var ya, işte asıl bölücüler onlardır. Bunların arasında kimler yok ki: Bazı gazeteciler, akademisyenler, san'atçılar, edebiyatçılar, Batı kulübü üyeleri...

'Okullarda öğrencilerin bir kısmı başını örter, bir kısmı açarsa bu ayrımcılık doğurur ve 'örtünmeyenler müslüman değil mi' sorusuna/şüphesine yol açar' diyorlar.

Örtünme İslam'ın emirlerinden yalnızca biridir; toplumda müslüman olan ve İslam'ın birçok emrine aykırı yaşayan milyonlar var; diğerleri onlara 'müslüman değil' mi diyorlar veya her gün bölüklere ayrılıp kavga mı ediyorlar veya ayrı mahal ve mahallelerde mi yaşıyorlar? Madem ki toplumda farklılığa tahammül var, gelin bunu okullarda öğretmeye başlayın.

Doğru yol ve yöntem budur.

23.09.2012



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi