HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


İki araştırmaya göre Türkiye fotografı

İki araştırmanın sonuçlarını vererek kısa yorumlar yapacağım. Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nun (GMF) yılda bir yaptığı Transatlantik Eğilimler anketine göre Türkiye'de halkın yüzde 72'si, üniversitelerde türban yasağını onaylamıyor. Halkın sadece yüzde 22'si türban yasağına destek vermiş, kalan yüzde 6'lık kesim ise görüş bildirmekten kaçınmışlar.

Bu araştırma bin kişi üzerinden yapılmış.

MemurSen ise 50 bin kişiyle yaptığı yeni anayasa araştırmasında bu konuyu da sormuş. Aldığı sonuç şöyle:

"Türkiye'nin yüzde 90'ı, seçme-seçilme hakkının kullanımı ve kamu memuriyeti dahi olsa kılık-kıyafet, inanç, yaşam tarzı vs. nedeniyle insanların özgürlüklerinin sınırlandırılmaması gerektiğini ve devletin tüm özgürlükler ve kişisel tercihler karşısında tarafsız kalması gerektiğine inanıyor."

Türkiye -çok üzücü, derinden acıtıcı son terör olayı ile heyecanı zedelenmiş olsa da- yeni bir anayasa yapmakla meşgul oluyor.

Bundan önce bu kılık kıyafet meselesi ve özel olarak da kamudan hizmet alanların ve kamuya hizmet verenlerin başörtüsü takmaları (tesettüre riayet etmeleri) meselesi çok tartışıldı, yasaklamak veya yasağı kaldırmak için birçok teşebbüslerde bulunuldu. Ama bugüne kadar -yukarıdaki araştırmalara bakılırsa- halkın yüzde onu (hadi bilemedin yirmi sekizi) istemiyor, karşı çıkıyor diye kahir ekseriyetin isteği karşılanmadı, iradeleri yasama, yargı ve yürütmeye yansıyamadı.

Eğer yeni bir demokrasi ve laiklik anlayışından söz ediliyorsa, yeni anayasada egemenliğin gerçek manada halka ait olacağı, laikliğin de din ve vicdan hürriyetinin teminatı olarak değişeceği sözü ciddi ise artık bu antidemokratik, insan hak ve özgürlüğüne aykırı yasağın mutlaka kalkması, yeni anayasanın bunu sağlaması -hem de öyle yarım yamalak değil, Sendika'nın araştırmasında halkın verdiği cevapta görülen geniş çerçevede sağlanması- zorunlu hale gelmiştir.

Bağnaz bir azınlığın bu milleti vesayeti altında tuttuğu dönemin mutlaka sona ermesi gerekiyor. Eğer bu olmayacaksa önemli hiçbir şey olmayacak demektir.

Gelecek yazıda fotografa biraz daha bakalım.

21 Ekim 2011 Cuma



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi