HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Yolsuzluk ve Yoksulluk

Yeni muhalefet liderinin edep dışı ve çatışmacı üslubunu ve sözlerini yakıştıramadığımı söylemekle yetineceğim.

Temas ettiği konular önemli idi, ama vaatleri inandırıcı değildi; çünkü neyi nasıl, ne ile yapacağı sorularının ikna edici cevapları yoktu.

Muhalefet sözcüleri konuşurken iktidarı baştan ayağa karalamak yerine "şunlar doğru ve iyi, şunlar yanlış ve kötü" deseler daha inandırıcı olacaktır. Böyle yapmayıp da her şeyi kara, her şeyi yanlış ve eksik, ülkeyi felaketin eşiğinde gösterince -sözlerinde, tenkitlerinde yer alan- doğruları da yanlışlar, abartılar alıp götürüyor.

Sosyal-demokrat olduğunu iddia eden bir muhalefetten beklenen icraat/vaat, tam manasıyla demokrasi, servetin ve üretimin adil dağılımı, insan hak ve özgürlüklerinde ileri adımlar... olabilir. Bu konularda da ölçüsüz ve dayanaksız vaatler dışında bir şey görülmüyor.

En önemli iki konu yolsuzluk ve yoksulluk.

Yolsuzluğu ortadan kaldırmanın temel çaresi "ahlak seferberliği"dir. "Yeniden temiz, ahlaklı topluma" sloganıyla yola çıkan siyasilerin başta kendi sicillerinin temiz olması gerekiyor. Ortada bir skandal var, iddialarına göre komplo var. Bu gerçek ise bir rezalet, değilse bir başka rezalet, ahlaksızlık, yolsuzluk var demektir. Eğer lideri koltuğundan etmek için parti içinden böyle bir tertip veya tespit yapılmış ise daha liderliğe ilk adımda yolsuzluk ve ahlaksızlık vardır. Böyle değilse -her kim ve niçin olursa olsun- siciller bozuktur.

Ahlak seferberliği "iktidarı yıpratmak için yolsuzluğu istismar" etmekle de gerçekleşmez. İktidar olsun, muhalefet olsun, siyaset dışı toplum olsun ortada bir yolsuzluk, dolayısıyla ahlaksızlık varsa toplumda bir ahlaki çürüme var demektir. Oturup bütün akıllı ve iyi insanların bunun sebepleri üzerinde düşünmeleri, sebepleri ortadan kaldırmanın yollarını aramaları gerekir. Okullardan zorunlu din derslerini kaldırmayı, vaktiyle bir ahlak dersi kondu diye kıyameti koparmayı marifet bilenlere sormalı; siz çocuklara ve gençlere nerede ve nasıl ahlak eğitimi yapıyorsunuz!? Dinlerin ve mezheplerin ortaklaşa benimsedikleri evrensel ahlak ilkelerini çocukların öğrenmelerinde ve benimsemelerinde ne sakınca var ki, buna karşı çıkılıyor.

Bugün insanların medyadan ve diğer çevre unsurlardan gördükleri, öğrendikleri şeyler; kötüye kullanılan özgürlükler, şehvet budalası insanların maceraları, ahlaksız köşe dönmenin pratik usulleri, güçlülerin zayıflara yönelik zulümleridir.

Muhalefet liderinden yolsuzlukla mücadele konusunda, yalnızca iktidar unsurlarına ait gördüğü bir takım yolsuzlukların üzerine gideceğini ve ilgililerden hesap soracağını açıklama yanında -kim iktidara gelirse gelsin yolsuzluk devam edeceği için- yolsuzluğun sebeplerini ortadan kaldırmak için neler yapacağını dinlemek isterdim.

Her şeye rağmen iki büyük problemimiz olan yolsuzluk ve gelecek yazıda ele alacağım yoksulluk konularına temas ettiği, bu iki konuya dikkat çektiği için muhalefet liderine teşekkür ediyorum.

27.05.2010



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi