HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Hacca gidecekler için iki uyarı

Hacca gitmek üzere yola çıkanlar daha hava alanında birbirlerine "hacı efendi, hacı hanım" diye seslenmeye başlıyorlar. Hac ibadetini yapıp döndükten sonra ise isimlerinin başına "hacı" sıfatı gelip oturuyor.

Namaz, oruç, zekat da çok önemli ibadetler olduğu halde bu ibadetleri yapanlara "namazcı, oruççu, zekatçı" diye hitap etmiyoruz; ama haccedenlere bunu yapıyoruz (yapıyorlar).

Bir kimseye hac ibadeti yaptı diye devamlı "sen hac yaptın" demenin biri zararlı, diğeri faydalı iki sonucu olabilir.

Faydalı olanı, insanı manevi olarak arındıran bir ibadetten sonra (tabii diğer ibadetler de bu arınmayı yapıyor) buna uygun davranma, Allah'a kulluk eden bir mümine yakışmayacak davranışlardan sakınma konusunda bir uyarı olabilir.

Zararlı olanı ise insanın yaptığı ibadeti dışa vurması, bunu insanların bilmesi, bu biliş ve tanınışın ibadetin ihlasını (sırf Allah rızası için oluşunu) kirletme ihtimalidir.

Be şahsen bana "hacı" denmesini istemem.

İkinci uyarım sağlık tedbiri ile ilgilidir.

Bazı bulaşıcı hastalıkların bütün dünyada kol gezdiğini biliyoruz. Kur'an-ı Kerim "Kendinizi tehlikeye atmayın" diyor. Dinimiz, hava soğuk ise ve bir kimse gusül yaptığında hasta olmaktan korkuyorsa "teyemmüm etmeye" izin veriyor. Peygamberimiz (s.a.) "Bir yerde bulaşıcı hastalık varsa orada bulunanlar başka yerlere gitmesinler, başka yerlerde olanlar da o bölgeye girmesinler" buyuruyor.

Dinin bu emir ve tavsiyeleri karşısında tedbir almamak müslümanca bir davranış olmaz. Bu sebeple bu yıl da hacca gidecek olan Müslümanlara, başta aşı olmak üzere bütün tedbirleri almalarını, piyasaya yeni çıkan ve ellere, ağız çevresine bir kere sıkılınca on saatten fazla koruma işlevi bulunan losyonları kullanmalarını, temizliğe riayet etmelerini, koruyucu tedbir almadan kalabalıklara dalmamalarını tavsiye diyorum.

10.09.2009



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi