HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Zemzem

Müminlerin huzur ve mutluluğundan rahatsız olanlar ikide birde kutsallarına ve ibadetlerine dil uzatır, yaptıklarının anlamsız ve çağdışı olduğunu ima eder, bilmedikleri konularda bilgiçlik taslarlar. Bu cümleden olarak bayrama yakın (5.12.2008) bir köşe yazarı şu satırlara yer vermişti:

"Okurumuz Aydın Bey'den şu notu aldık: 'İnşaat mühendisi olarak Duplont şirketiyle birlikte uzun yıllar Cidde'de dünyanın en büyük deniz suyu arıtma tesislerinde çalıştım. İçilecek hale getirilen bu su, Fatima Vadisi'ne verilir, oradan da Mekke'ye ve Kâbe'ye 24 inh ( 60 cm ) borularla dağıtılır. Kâbe'de zemzem suyu diye satılan işte bu sudur. Ufak bir şişesinin fiyatı 3 liraya yakındır. Zemzem kuyusu ise Kâbe'nin içindedir. Kurumuş ve içi taş dolmuştur..."

Bu ifadenin baştan "...dağıtılır" kelimesine kadar olan kısmı doğrudur (veya doğru olabilir), bundan sonrası ise, başta verilen bilgiye (bilgi gösterisine) dayanılarak yapılmış bir kurgu, bir uydurma, bir yüksekten atmadır; amacı da kafaları bulandırmak, müminlerin duygularını zedelemek, neşelerini bulandırmaktır.

Şaşırmamak mümkün değil, bu nasıl bir cesaret, utanma ihtimaline karşı nasıl bir bağışıklık!

Bundan on yıl kadar önce zemzem kuyusuna dalgıçlar indirildi, yılların atılmış, birikmiş malzemeleri çıkarılıp tarihi değerleri olanları ayıklanmak üzere incelemeye alındı, kuyu iyice temizlendi, içeriden fotoğrafları çekildi ve yayımlandı. Kuyunun dibi taştan oyulmuş gibi ve tersine çevirilmiş bir minarenin üst tarafına benziyor. Yaklaşık ortasında, büyük taşların arasından sular, birkaç yönden küçük şelaleler gibi akıyor.

Kâbe'de zemzem satılması diye bir olay yok. Kâbe'nin içinde ve dışında bol miktarda zemzem çeşmesi ve musluklu zemzem bidonları var, buralardan parasız zemzem içer, şişelere de alabilirsiniz. Bidonlara bedava zemzem doldurmak için de birçok yerde depolar vardır.

Mekke'de, zemzem ve kullanma suları dışında temiz ve kaliteli içmelik şişe suları da var ve bunlar da çeşitli kaynaklardan alınarak buralara getiriliyor, ucuz fiyatla satılıyor.

Zemzem'in miktarı ve tükenme ihtimali konusunda Prof. Dr. Zekai Şen'i dinleyelim.

Sayın Şen dünyanın sayılı yeraltı suları uzmanlarından birisi olup, 35 yıl önce kurulan Zemzem Araştırmaları ve Geliştirmeleri Enstitüsü'nün son birkaç yıldır yöneticiliğini yapıyor ve 500 kişilik bir ekiple, ilk tarihinden bu güne zemzem kuyusu ve suyunun kalitesi ve özelliklerini araştırıyor. Dünyanın en kurak bölgelerinden birisi olan Arap Yarımadası'nın da en kurak vadisinde bu kalitede ve bollukta bir suyun 1,5 metre çapındaki bir kuyudan çıkmasının mucizevi bir olay olduğunu dile getiren Şen, zaman zaman içindeki mineral oranları değişse ve debisi kısmen azalsa da zemzem kuyusunun yüzyıllardır su vermeye devam ettiğini söylüyor. Çok büyük motorlarla hac dönemlerinde yılda bir milyon metreküpten fazla su çekilmesine rağmen suyun bitmediğine ve çok fazla azalmadığına dikkat çeken Şen, zemzem kuyusunun kaynağı hakkında bilgi toplamaya çalıştıklarını anlatıyor. Üç ana hattan zemzem kuyusuna su geldiğini tahmin ettiklerini; ama tam olarak kaynağının neresi olduğunu bilemediklerini açıklayan Şen, suyun kaynağı hakkında yaptıkları araştırmada yüksekliği iki bin metreyi bulan Taif'e kadar gittiklerini, bu dağın her gün yağmur aldığını ve kuyunun kaynaklarından birisinin burası olabileceğini tahmin ettiklerini söylüyor.

Zemzemle ilgili dedikodu üzerine bir açıklama yapan Mekke Belediye Başkanı Usame El Bar da şu bilgiyi veriyor:

"...Zemzem İslamiyet'e göre kutsaldır. Mekke'nin susuz kaldığı, yer altı sularının kuruduğu dönemlerde bile, zemzemin seviyesinde bir alçalma olmadı. Zemzem kuyusu'ndan ne kadar çok su çekerseniz o kadar fazla doluyor kuyu. Eksilme söz konusu bile değildir."

11.12.2008



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi