HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


CHP ve başörtüsü yasağı

Kurban bayramı yaklaştığı için, Asıl konuya geçmeden, "Yeryüzü Doktorları Türkiye"nin bir duyurusunu siz okuyucularımla paylaşmak istiyorum:

"Geçtiğimiz 3 yılda olduğu gibi bu yıl da KONGO'da kesilmek üzere kurban bağışı kabul ediyoruz. Kurban bedeli 85 Amerikan Doları veya 150YTL'dir. 2005 yılında 3000, 2006 yılında 5534 ve 2007 yılında 7300 adete ulaşan bağışlarınızın bu yıl da artarak devam etmesini diliyor şimdiden tüm bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz. (Not:Lütfen açıklama kısmına irtibat telefonu eklemeyi unutmayınız. Türk lirası ile yapılacak bağışlar döviz kurunda olası yükselmeler göz önüne alınarak yüksek tutulmuştur. Kur farkı olmaması durumunda artan paralar Kongo halkına yiyecek olarak dağıtılacaktır.)

HESAP NUMARALARI:

- BANK ASYA ÜSKÜDAR ŞUBESİ YTL HESABI: 58-689939-05

-KUVEYT TÜRK ÜSKÜDAR ŞUBESİ YTL HESABI: 667249-3

-BANK ASYA ÜSKÜDAR ŞUBESİ USD HESABI: 58-689939-06

- KUVEYT TÜRK ÜSKÜDAR ŞUBESİ USD HESABI: 667249-103

-POSTA ÇEKİ HESABI YTL : 5422075 USD: 60001615

Ayrıntılı bilgi için www.yeryuzudoktorlari.org

Gelelim konumuza:

22.06.2003 günü çıkan bir yazıda, başörtüsü yasağının CHP ile ilişkisi konusunda şunları yazmıştım:

"...Bu durum karşısında Meclis ve ilgili bakanlıklar gerekli düzenlemeleri yaparak, kanunları çıkararak, gerekirse Anayasa değişikliğine giderek ve ilgili makamlar da gerekli kararları alarak bu yasağı sona erdirebilirler. Mevcut iktidarın bu isteği (yasağı kaldırmayı istediği) şüphe götürmez, ancak tek başına buna gücünün yetmeyeceği kanaatinde olduğu da anlaşılıyor. Muhalefet partisi CHP, bu konuda iktidara destek verse yıllardır süren, kangrene dönüşen bu iltihabın ve binlerce gencin ve ailelerin göz yaşlarının kurutulacağında şüphe yoktur. Muhalefet bu desteği verecek yerde başkanları, bizzat dinlediğim bir konuşmasına göre medyaya çıkışarak bu konuyu gündeme getirmemelerini istemektedir. İnsaflı düşünerek diyelim ki başkan, "Bir süre konunun üzerine gitmeyelim, şüpheleri ortadan kaldıralım, sonra çözelim" demek istiyor; peki aylar geçti, yine binlerce mağdur gözyaşı döktü, diploma alan sınıf arkadaşlarını tel örgülerin dışından seyrettiler; CHP çözüm yönünde hangi adımları attı?

Evet, parmağımla işaret ediyorum: Başörtüsü meselesini, yasağı kaldırarak çözmenin anahtarı CHP'nin elindedir, onun istemesi ve desteği diğer muhalifleri de susturmaya/ikna etmeye yetecektir."

Evet bu yazıda ve başkalarında, ben ve başka arkadaşlar defalarca buna benzer şeyler söyledik; yasağın kalkmasında CHP'nin mutlaka müspet etkisi olacağını dile getirdik. Bugüne kadar CHP hep tersini yaptı, yasağın kalkmaması için elinden geleni ardına koymadı. İktidara "gerekiyorsa anayasa değişikliği yaparak bu yasağı kaldırmalarını" tavsiye ettik. Onlar da şartların oluştuğuna kanaat getirerek bu teşebbüste de bulundular. Anayasanın iki maddesinde, doğrudan başörtüsüne temas edilmese bile demokratça bir uygulama ile meseleye çözüm getirmesi muhtemel olan değişikliği kahir ekseriyetle meclisten geçirdiler. Yiner CHP devreye girdi, sevincimizi kursağımızda bıraktı, Anayasa mahkemesine başvurdu, mahkeme de tartışılamaz bir yetkisizlik ve hukuk dışılıkla iptal kararı aldı. Bu değişiklik laikliği kaldırmadığı için değiştirilemez maddelerden değildi. Usul hatası bulunmadığı için mahkeme -esastan bakarak- maddeleri iptal edemezdi; ne yazık ki, bütün bunları yaptı ve gücünü de CHP zihniyetinden aldı.

Ne ise, olan oldu, biz dönüp de CHP'ye, "eskiden böyle yaptınız, şimdi doğru olana dönmeniz caiz değildir" demiyoruz. Hatadan dönmek fazilettir. Ancak CHP'nin hatadan döndüğüne inanmakta güçlük çekiyoruz. İnanmamızı kolaylaştırmak da CHP'nin elinde. Yapacağı şey çok kolay; şöyle bir açıklama yapacak:

"Kamusal alanlarda veya okullarda yahut da Üniversitelerde (hangisine kadar demokratik havsalası alabiliyorsa o kadarında) kılık kıyafet dayatması ve başörtüsü yasağı laikliğe, insan haklarına ve demokrasiye aykırıdır. Yasağı kaldırmak isterse iktidara tam destek veririz, istemezse ilk fırsatta biz kaldıracağız."

CHP bunu yaparsa, şurada burada birkaç başörtülüye, çarşaflıya verilen tavizin göstermelik olmadığına inanacak, CHP de önemli bir değişmenin gerçekleştiği kanaati ile ülke adına sevineceğiz.

23.11.2008



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi