HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Evrim Teorisi (1)

Darwin ve evrim teorisi hakkında dinli olanlar bir şeyler yapar veya söylerlerse hemen dinsiz olanlar tepki gösterir, dinsizliklerine ve dinsizliğin yayılması faaliyetlerine bir zarar gelmesin diye tedbirlere başvururlar. Tabii karşı taraf da tersinden benzer tepkiler gösterirler. Son zamanlarda Darwin'in ve evrimci teorinin her iki tarafça yeniden tartışılmaya başladığını görüyoruz. Tartışmaya inanç, ideoloji ve duygu karıştığı için mantık ve ilim zaman zaman bunların gölgesinde kalabiliyor.

Son tartışmaların sebebi de eskilerden farklı değil.

Ekim 2004'te Amerika'nın Pennsylvania eyaletinin Dover bölgesindeki yerel eğitim yönetimi bir karar alıyor. Kararda, dokuzuncu sınıfta biyoloji derslerinde öğretmenlerin öğrencilere dört paragraflık bir metni okuması emrediliyor. Söz konusu dört paragrafta, Charles Darwin'in ünlü Evrim Teorisi'nin 'eksik bir teori' olduğu belirtiliyor, bu teoriyle rekabet halinde başka görüşler de bulunduğu söyleniyor ve okul kütüphanesindeki bir kitabın (Of Pandas and People) istenirse okunabileceği bildiriliyor. 2005 başında Kansas eyaleti öğrencilere evrim kuramının tartışmalı olduğu ve akıllı tasarım alternatifinin bulunduğunun öğretilmesine dair yasa çıkarırken, Georgia eyaleti de bir okulun biyoloji kitaplarına evrim kuramını sorgulayan çıkartmalar yapıştırmasını tartışıyor.

Bush yönetiminin başını çektiği, okullarda Charles Darwin'in evrim kuramına alternatif olarak 'evrenin üstün bir varlığın akıllı tasarımı' olduğunun öğretilmesi kampanyası, Pennsylvania eyaletinde Dover bölgesi okulunun biyoloji müfredatına akıllı tasarımı sokmasından şikâyetçi olan 11 ebeveynin başvurusu üzerine yargıya intikal ediyor. Bölge yargıcı John Jones, şu karara varıyor:

"Devlet okullarında evrime alternatif olarak akıllı tasarımın okutulmasının anayasal olmadığına hükmettik. Akıllı tasarımın öğretilmesi, anayasanın kilise-devlet ayrılığı ilkesine aykırıdır. Akıllı tasarımın bilim olmadığı sonucuna vardık. Bu öğretiyi yaratıcılarından ayrı düşünemezsiniz, bu da dini propaganda olduğu anlamına gelir." Yargıç, "Darwin'in evrim kuramı mükemmel değildir. Ancak bilimsel bir kuramın her noktayı açıklığa kavuşturamaması; din temelli, sınanamayan alternatif bir varsayımı zorla bilim sınıfına sokmak için bahane olarak kullanılamaz. Ayrıca evrim kuramı ilahi bir yaratıcının varlığıyla ne çelişki halindedir ne de bunu yalanlamaktadır" .

Konu ile ilgili ortak bilgiye göre akıllı tasarım, 1990'larda bir grup Amerikalı bilim adamınca ortaya atıldı. İlk büyük çıkış, Lehigh Üniversitesi'nden biyokimya profesörü Michael J. Behe'nin 'Darwin'in Karakutusu: Evrime Karşı Biyokimyasal Başkaldırı' kitabıyla oldu. Behe, canlı hücresinin Darwin zamanında içeriği bilinmeyen bir karakutu olduğunu, hücrenin detayları anlaşıldığında ise burada çok kompleks bir tasarımın ortaya çıktığını anlattı. Buna göre, canlılardaki kompleks sistemlerin doğal seleksiyon ve mutasyonla, yani bilinçsiz mekanizmalarla ortaya çıkması olanaksız, bu da hücrenin bilinçli bir şekilde tasarlandığını gösteriyor.

Medyaya yansıyan bilgilerden derlediğim bu yazıda, evrim teorisinin ABD'de bir bilim meselesi olarak ele alındığını, "bilime karşı inancın devlet okullarında "bilim dersinde" okutulmasına itiraz edildiğini görüyoruz. Ayrıca davaya bakan hakimin evrim teorisinin ateistlere bir delil olamayacağı, bu teorinin "ilahi bir yaratıcının varlığı" inancı ile çatışmadığını ifade etmesi de ilgi çekicidir.

ABD'de durum böyle olmakla beraber ülkemizde bu yargı kararı, Darwinizm'in zaferi ve yaratılış inancının iflası şeklinde verildi, âdeta şamataya vesile kılındı.

Gelecek yazıda evrim teorisinin bilim bakımından nasıl değerlendirildiği konusuna devam edelim ve İslam düşüncesinde bu teoriye nasıl bakıldığını da özetleyelim.

15 Ocak 2006
Pazar



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi